Koťata a děti

07.05.2010 16:29

 

Pokud si domů přinesete malé kotě, může nastat problém, především pokud máte doma malé děti nebo jiná zvířátka. V takovém případě je nutné, postupovat při seznamování koťátka s těmito členy rodiny velmi opatrně. Pro koťátko je samo o sobě stresující to, že se dostane do nového prostředí, kde bude jen marně hledat svou kočičí maminku a sourozence. Proto při seznamování kotěte s malým dítětem, je dobré držet se určitých "pravidel", která Vám pomohou eliminovat případné "následky" z nepovedeného seznámení.

Především rodiče jsou ti, kdo musí zvládnout setkání malého kotěte se svými dětmi.

- Zpomalit - první věcí, kterou dítě chce, je si kotě pochovat ( což je naprosto přirozené ). Problém je v tom, že není lehké vědět, jak kotě držet bez toho, aby se jim vykroutilo  a ony ho upustily. Koťata jsou křehká a Vy musíte dětem ukázat, jak být opatrný a neublížit mu, když je chovají.

- Učení respektu - rodiče by měly děti naučit respektovat živé bytosti. To znamená dělat to, co je pro zvíře dobré a né vždy to, co by děti chtěly.

- Nechte každé dítě seznámit se - nechte každé dítě, aby si kotě na nějakou dobu pochovaly. Pak dejte kotě zpět do jeho pelíšku. Nepřehánějte to hned na poprvé, koťata se lehce vyděsí.

- Zapojte děti - nechte děti pomáhat s krmením, čištěním a péčí o kotě. Zapojení dítěte formuje vazbu mezi kotětem a dítětem, která může trvat celý život.

- Nespěchejte - očekávejte, že to bude trvat několik týdnů, než se kotě bude cítit spokojeně ve svém novém domově. Dejte mu prostor a lásku. Nebuďte překvapení, když prvních pár nocí stráví schované pod postelí a nechte ho v klidu zvyknout si na nové prostředí.

 

( zdroj textu - odborná literatura )