První pomoc a podávání léků

08.05.2010 13:40

 

Poštípání hmyzem

- pokud kočku poštípe nějaký hmyz do tlamičky nebo do krku, při velkém otoku hrozí zadušení. Nalejte ji do tlamičky ledovou vodu nebo ji vložte kostku ledu a okamžitě vyhledejte zvěrolékaře.

Šok

- kočky mohou na poštípaní hmyzem reagovat i alergickým šokem. V takovém případě má zvíře zimnici, velmi rychlý pulz a zrychlené dýchání. Postiženou kočku zabalte do deky a položte ji na bok. Zadní část těla musí být trochu výše, aby do mozku proudila krev. Pro ulehčení dýchání jí můžete vytáhnout jazyk. Rychle ji dopravte k veterináři.

Úpal

- pokud kočka ležela příliš dlouho na horkém slunci a začne zrychleně dýchat, má zimnici, křeče nebo upadne do bezvědomí, jedná se o příznaky úpalu. Odneste zvíře do chládku, postříkejte ho studenou vodou, zabalte ho do mokré plachty a odneste ke zvěrolékaři.

Silně krvácející poranění

- pokud má kočka silně krvácející řeznou ránu, přiložte jí na tlapku čistou gázu, ránu nečistěte a pospíchejte ke zvěrolékaři. Tlapka nikdy nesmí být pevně stáhnutá déle jak deset minut, jinak by poškození mohlo být daleko horší, než když kočka ztratí trochu krve. Poraněné tlapky obvazujte zdola směrem nahoru.

Pokousání

- pokud kočku pokousalo jiné zvíře, hrozí nebezpečí, že se vytvoří absces. Důkladně ránu vyčistěte a kočku odneste k veterináři, neboť bude potřebovat antibiotika.

Otrava

- kočka se může přiotrávit různými způsoby. Buď sežere otrávenou kořist, či jinou potravu, nebo má jedovaté látky na srsti a při jejím čištění se tyto látky dostanou do trávícího ústrojí. Otrava se projevuje krvácením, zvracením, průjmem a bezvědomím.  Nejprve zvíře zbavte zbytků jedovatých látek ( omyjte srst, vyndejte z tlamičky zbytky potravy nebo jedovatých rostlin ) a spěchejte ke zvěrolékaři.

Pokud kočka zvrací

- nechte jí jeden den bez potravy a dávejte jí jen čaj. Pokud nadále zvrací, je třeba vyhledat zvěrolékaře.

Pokud má kočka průjem

- i tady platí podobná pravidla jako u zvracení - jednodenní půst a podávání čaje. Pokud průjem neustoupí, je nezbytné vyhledat zvěrolékaře neboť hrozí nebezpečí dehydratace.

Když má kočka zácpu

- při zácpě pomáhá syrové maso nebo slezina. Účinná je také lžíce smetany nebo olivového oleje.

Pohmožděniny

- pokud má Vaše kočka někde pohmožděninu, dejte jí studený obklad, aby postižená část těla nasákla studenou vodou. Zabráníte tak otoku a zmírníte bolest.

Pokud se kočka stala obětí dopravní nehody

- v takovém případě je vždy podezření, že kočka má vnitřní zranění. Proto musíte se zraněnou kočkou zacházet mimořádně opatrně. Pokud je v bezvědomí a musíte změnit její polohu, pak postupujte následovně:

opatrně ji přesuňte na deku, ručník nebo pevnou podložku a položte na bok. Na ulehčení dýchání ji vytáhněte jazyk. Přísně zakázané je pokládat zraněnému zvířeti hlavu výše než zbytek těla. Mohou se mu dostat do plic sliny, krev nebo zvratky. Nedávejte mu žádné léky. Přikryjte ho aby neprochladlo a vyčkejte příchodu veterináře.

Masáž srdce

 - přiložte pravou ruku kočce na hrudník hned za levou přední nohou a krátce jí přibližně se sekundovými přestávkami stlačujte hrudní koš. Opatrně, lehce jí můžete zlomit žebra. Zruba po pěti stlačeních, jí můžete začít rozdýchávat.

Jak kočku rozdýchat

- pokud kočce bije srdce, ale přestala dýchat, položte jí prsty na hrudník a každých pět sekund jí ho stlačte aby se jí do plic dostal čestvý vzduch.

Dýchání z úst do úst

- vytáhněte kočce jazyk a vyčistěte tlamičku. Zhluboka se nadýchněte a zhruba dvě až tři sekundy do ní pouštějte vzduch.

Uštknutí hadem

- had většinou kočku uštkne do hlavy nebo tlapek. Důležité je zvíře uklidnit aby se nehýbalo a jed se vstřebával pomaleji. Pokud ji had uštkl do tlapky, pevně jí obvažte nad ránou. Pozor však na to, aby obvaz nebyl příliš stažený. Krevní oběh je třeba zpomalit, přívod krve však nelze zastavit úplně. Zabalte zvíře do deky a co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc.

Pokud se kočka popálí

- pokud jsou popáleniny pouze povrchové, nechte na popálené místo, několik minut téct studenou vodu. Pokud jsou popáleniny hlubší, přikryjte popálená místa čistou gázou a zvíře dopravte k veterináři.

Omrzliny

- kočce nejčastěji omrzá konec ocasu, uši a tlapky. Zabalte jí do teplé deky a postižená místa zahřívejte teplem svých rukou.

Nebezpečí utopení

- pokud se stane, že se kočka topí ( např. spadne do bazénu ), vytáhněte jí rychle ven. Chyťte ji za zadní nohy hlavou dolů, aby jí vytekla voda z plic a mohla dýchat. Pokud nezačne dýchat sama , musíte jí pomoci umělým dýcháním a co nejdříve ji nechat vyšetřit u veterináře.

 

Podávání léků

- podržte kočce opatrně hlavu a stlačte ji zuby. Instinktivně otevře tlamičku. Druhou rukou jí vsuňte lék co nejhlouběji. Potom jí rukou masírujte hrdlo, dokud neucítíte, že lék spolkla. Také lze použít tzv. aplikátor léků, který je běžně dostupný a eliminujete tím riziko možného pokousání.

Podávání kapek

- kapky je nejlépe podávat pomocí injekční stříkačky. Lehce ji zvedněte hlavu a lék vstříkněte mezi řezáky. Ale pomalu, aby se neudusila. Další možnou metodou je, nakapat jí lék na tlapku , ze které si ho sama rychle slýže.

Oční kapky

- nejprve oko očistěte, pak chyťte ze zadu kočce hlavu a mírně jí zakloňte. Opatrně stáhněte spodní víčko a nakapejte do oka kapky. Nedotýkejte se oka.

Ušní kapky

- odkryjte kočce ušní otvor, aby měla ucho postavené kolmo nahoru, a vstříkněte jí kapky co jehlouběji do zvukovodu. Potom ucho promasírujte, aby se kapky rozetřely.