Důležité informace pro případná nová depozita

01.04.2010 15:47

 

Naše občanské sdružení, jehož hlavní náplní je pomoc opuštěným, toulavým a týraným kočkám, se po dlouholetých zkušenostech, rozhodlo jít cestou menších domácích depozit, kde se tyto kočky pohybují zcela volně jako plnohodnotní členové rodiny. Máme ověřeno, že právě v takovýchto depozitech se především plaché a nedůvěřivé kočky nejlépe a nejrychleji adaptují, protože lidé v těchto depozitech se jim věnují individuálně a hlavně jsou trpělivý, neboť jsou si vědomi, že důvěru plaché kočky nezískáte přes noc, ale jakmile se Vám to povede, víte že jste právě mnohonásobně zvýšili její šanci na umístění do nového domova a za to ta námaha stojí.

Pokud se rozhodnete, že chcete a můžete, takovýmto kočkám pomoci, pak nás kontaktujte a velice rádi Vám pomůžeme a budeme s Vámi po celou dobu spolupracovat.

Jak na to?

Pokud se pevně rozhodnete stát se depozitem a pomáhat opuštěným, toulavým nebo týraným kočkám a nevíte jak na to, rádi Vám s tím pomůžeme a poradíme.

Nejprve je nutné ujasnit si , jaké máte podmínky a možnosti pro takovéto kočky ( časové , prostorové,atd. ). Především, kolik koček můžete přijmout do opatrování, dále o jak staré kočičky se chcete starat, nebo zda si troufnete třeba na kočku i s koťaty nebo na týrané koťátko. Vše záleží pouze na Vašem rozhodnutí.

Pokud se nám někdo ozve s kočičkou v nouzi, která by odpovídala Vašim možnostem, budeme Vás kontaktovat s dotazem, jestli danou kočičku chcete do své péče přijmout.

Jakmile k Vám přijde nová depozitní kočička, je důležité mít pro ni připravený záchůdek, misky, vhodnou potravu a místo, kde bude ubytovaná. Pokud máte v domácnosti jiná zvířata, především kočky, pak je vhodné novou kočičku zhruba na týden umístit odděleně od těchto koček. Zamezíte tím možnému přenosu chorob ( zvláště na koťata a neočkované kočičky ). Pokud je nová kočička v pořádku, můžete ji po cca týdnu bez obav pustit mezi ostatní.

Je-li kočka zdravá, je potřeba ji co nejdříve odčervit. Odčervení se opakuje několikrát v intervalech závislých na druhu použitého přípravku. Po zhruba týdnu až deseti dnech - nejeví-li kočka žádné příznaky nemocí - může jít na první očkování a po cca 3 týdnech na přeočkování. Po prvním očkování může, pokud jde o kotě, do nabídky a pokud se najde vhodný zájemce, cca deset dnů po očkování může odejít do nového domova. U koček starších zhruba 8mi měsíců musí před odchodem do nového domova proběhnout ještě kastrace.

Umísťování kočiček?

 Po přijetí do depozita je kočička uvedena na webových stránkách v rubrice Přijaté kočičky a Kočky k adopci a následně i na inzertní servery a do tiskové inzerce. Na dalších možnostech propagace dále pracujeme.

Jakmile se ozve zájemce na kočičku, kterou máte ve své péči, budeme Vás okamžitě informovat a Vy se rozhodnete, zda si budete chtít kočičky umisťovat sam/a nebo zda budete chtít s výběrem vhodného zájemce pomoci. Nové majitele pro kočičky se snažíme pečlivě vybírat, je nutné, aby kočičky odcházely do vhodných domovů, kde o ně bude s láskou a péčí postaráno a kde jim majitelé zajistí vše potřebné. Při odchodu do nového domova podepisuje osvojitel smlouvu o převzetí, kde se zavazuje k plnění našich podmínek.

Financování?

 bohužel naše finanční situace není taková, abychom mohli depozitu plně hradit výdaje na veterinární péči a péči o kočky. Převážná většina našich depozit hradí veškeré tyto náklady ze svého. Samozřejmě, že pokud Vašemu depozitu někdo pošle příspěvek, okamžitě Vám ho přepošleme. Po určité době depozitování se rozpočítá, kolik přijímáte kočiček a podle procenta Vám budeme měsíčně zasílat z účtu  příspěvek na kočky ve Vašem depozitu. Ovšem nelze počítat s tím, že tato částka by Vám pokryla veškeré náklady na depozitování.

Vše, co depozitním kočičkám pořídíte, krmivo, stelivo, chov. potřeby, vet. péči si můžete na konci roku odečíst ze základu daně, jen je potřeba si od všeho nechávat účtenky.

Při vydání kočičky do nového domova je určen příspěvek na očkování u koťátka na 400Kč a u kastrované a očkované kočičky na 700kč, který by Vám měl aspoň částečně uhradit náklady.

 

- Samozřejmě, že se na nás můžete obracet s jakýmikoliv dotazy ohledně kočiček, se vším Vám rádi pomůžeme a poradíme.

 

- Najdete-li samy kočičku v nouzi, budete mít jako naše depozitum možnost jí také umisťovat pod O.S. Další šance – tzn. zajistíme inzerci,… Jen je potřeba dodržet zásadu, že k neočkovaným koťatům není dobré dávat kočky z jiných lokalit bez předchozí karantény.

Ke kočičkám je potřeba si vést evidenci není to nic složitého (vyplňují se jen základní údaje o kočičce, očkování,..), také je potřeba každou nově přijatou či umístěnou kočičku poslat na mail motalm@tiscali.cz abychom ji umístili na webové stránky a do inzerce.

 

- V případě nutnosti (kdyby u Vás nastaly nepředvídané okolnosti) můžeme kočičky u Vás ubytované převést do jiného depozita, ale preferujeme, aby kočičky od přijetí po umístění byly v jednom depozitu (každé stěhování pro kočku je stres).

 

 Máte – li jakékoliv dotazy ohledně depozitování, obraťte se na nás, rádi veškeré Vaše dotazy zodpovíme na info@dalsisance.cz, motalm@tiscali.cz nebo se můžete, po předchozí domluvě, ke komukoliv z nás přijet podívat a nezávazně si o všem popovídat.