Příkladná spolupráce s obcí Libčany u Hradce Králové

11.04.2011 16:05

 

Představitelé obce Libčany se na nás obrátili s žádostí o pomoc ohledně toulavých, nekastrovaných koček na území jejich obce. Konkrétně se jednalo o čtyři zhruba sedmiměsíční koťata a jejich kočičí mámu. Po vzájemné dohodě jsme do obce přijeli, kočičky se nám podařilo ( za pomoci několika místních obyvatel ) bez jakýchkoliv problémů odchytit a převézt k naší veterinární lékařce MVDr. Haně Fialové do obce Křičeň, kde všechna koťata podstoupila důkladnou zdravotní prohlídku při které bylo zjištěno, že jsou ( až na pár drobností jako je mírné nachlazení a zánět v očích ) ve velmi dobrém stavu. Následně všechna čtyři koťata podstoupila kastraci a byla převezena do domácího depozita OS Další šance v Hradci Králové, kde budou po celou dobu své rekonvalescence a jakmile se zcela zotaví a budeme si jisti, že jsou naprosto v pořádku a připravení odejít do nových domovů, budou zařazeni do nabídky k adopci.

Jejich máma  byla odchycena jako první ( v novém domově se jmenuje Čertice ), naše OS pro ní zajistilo odchyt a převoz na veterinární vyšetření s následnou kastrací a našla pro ní nové adoptivní majitele, kteří byli ochotni kastraci a veškeré náklady na zdravotní péči zaplatit a nyní bydlí v pěkném rodinném domku v Hradci Králové u manželů Moníkových. V současné době by tedy bez zásahu našeho OS a ochoty obce danou situaci řešit byli těhotné již 3 kočky, což by znamenalo , že během krátké doby by po obci pobíhalo potencionálně až 15 koťat plus jejich rodiče.

       Velmi nás potěšilo, že zástupci obce Libčany se k tomuto problému postavili čelem rozhodli se situaci řešit tím nejlepším možným způsobem. Navíc se sama obec bude podílet na finančních nákladech za kastrace a potřebná veterinární vyšetření. K tomu nelze dodat nic jiného než…..jenom více takto zodpovědných a citlivých zastupitelů obcí.

Přesto si nemohu odpustit jeden příklad „katastrofického“ scénáře z rubriky….“ Co by bylo kdyby….“

Kdyby v této obci ( nebo jakékoliv jiné ) nikdo takovýto problém neřešil, tak by došlo k tomu, že během několika týdnů by tyto tři kočičky ( jednalo se o dva kluky , dvě holky a mámu ) porodily ( při průměrném počtu koťátek ) každá tak 4-5 koťat, tak by zhruba v polovině roku pobíhalo po obci 20 hladových, bezprizorních kočiček a když to zkrátím, tak při průměrných statistických počtech by na podzim po obci pobíhalo již zhruba 40-45 hladových koček…….atd. ( a to neuvádím možný přenos různých chorob ), proto je nutné nepodceňovat kastrace i na vesnicích a menších obcích.

 

Beatriz Motalová , OS Další šance