Tomáškův zdravotní stav se bohužel zhoršil

17.06.2013 16:11

Navzdory dlouhodobé intenzívní péči, která přinášela částečné úspěchy, se dnes 17.6.2013 Tomáškův celkový zdravotní stav opět, bohužel začal výrazně zhoršovat. Tomášek měl po celou dobu léčby časté komplikace s ledvinami a bohužel i to aktuální zhoršení má "na svědomí" právě tento důležitý orgán.

 

Zdravotní zpráva

Bílý kastrovaný kocourek - Tomík, 3 kg, stáří cca 15let, převzat do péče 7.4.2012

Anamnéza: Chronická silně svědivá dermatitida pod krkem. Nereagující na antiparazitika.

Klinicky: Zhnisaná rána částečně pokrytá granulační tkání v oblasti krku, zasahující až na spodní čelist. Proveden kožní stěr, kožní seškrab, odběr krve na základní biochemické vyšetření a hematologii, thyroxin, FELV, FIV, FIP.

Biochemie:  urea 9 mmo/l
            Glu  6,3 mmol/l
            ALP  2,2 ukat/l
            AST  1,8 ukat/l
            Crea 125 mmo/l

Hematologie: ery 6,2
             Leu 11,4
             Hgb 128 g/l
             Hct 36 %

V kožním stěru prokázán Staphylococcus aureus, Streptococcus sp. beta hemolytický. Kožní seškrab na přítomnost parazitů negativní. Thyroxin silně snížený, FELV neg., FIV neg., FIP neg.

Vzhledem k výsledkům vyšetření nasazena antibiotika dle antibiogramu celkově i lokálně, L - thyroxin a hypoalergenní krmení zn.Nutram.Z důvodu silného pruritu nasazeny kortikoidy.

Dg: Chronická purulentní dermatitida
    Hypothyreoza


Během léčby došlo pouze k přechodnému zlepšení, proto byla 6.5.2013 provedena biopsie kůže. Výsledek histologického vyšetření - nespecifická purulentní dermatitida. Plísně a kvasinky negativní. Byla změměna antibiotika dle antibiogramu, thyroxin ponechán.

V květnu Tomík začal výrazně hubnout i přes normální příjem krmiva a kontrolní vyšetření krve odhalilo počínající chronické renální selhání.
Močovina 25,2 mmol/l a kreatinin 389 mmol/l. Byla nasazena renální dieta a Rubenal zlepšující fci ledvin. Dermatitida je v hojení, pokrývá se granulační tkáni a pruritus je minimální. Z důvodu selhávání ledvin a vzhledem k zlepšujícímu se stavu dermatitidy byla vysazena celkově antibiotika. Antibiotika jsou podávána pouze lokálně.

17.6.2013 vyšetření krve močovina 49,8mmo/l, kreatinin 693 mmol/l. Dochází k progresi chronického renálního selhání. Tomík nadále hubne, je méně aktivní, příjem krmiva je zatím  normě.

                                                     MVDr. Cholmatova Hana