Výroční zpráva o činnosti OS Další šance za rok 2013

10.01.2014 14:16

Výroční zpráva o činnosti OS Další šance za rok 2013

Rok 2013 se pro naše sdružení OS Další šance nesl ve znamení Panleukopenie a jak se bohužel ukázalo, tak se jednalo o téměř celorepublikový problém se kterým se potýkala většina útulků a depozit a tím pádem byl tento rok také ve znamení nadprůměrné úmrtnosti našich svěřenců.

Přehled změn v rámci sdružení.

OS Další šance v uplynulém roce muselo několikrát řešit časté problémy a stížnosti na péči ohledně Vegáčku, který s naším sdružením oficiálně spolupracoval a který pro spolupráci doporučil náš domácí depozit v Hostinném. Vzhledem k tomu, že Vegáček nebyl schopen, ani po několikerém upozornění z naší strany, zjednat nápravu ohledně péče o svěřence, tak jsme museli ukončit naší vzájemnou spolupráci s Vegáčkem a po dohodě jsme se rozloučili i s depozitem v Hostinném.

Přehled novinek a změn v jednotlivých domácích depozitech.

Královéhradecký depozit v roce 2013 nuceně fungoval pouze v omezeném režimu, protože zde začátkem roku zemřel kocourek Olda právě na již zmiňovanou Panleukopénii a i přes veškerá hygienická a dezinfekční opatření byla na tento depozit , naší veterinářkou, uvalena karanténa, což zahrnovalo příjem pouze dospělých a očkovaných kočiček a výdej pouze po důkladné veterinární prohlídce.

Kromě kocourka Oldy odešla do kočičího nebe také dlouhosrstá kočička Viktorka, která měla od narození dvě srdeční vady a podle veterinárního kardiologa měla šanci maximálně na rok života. Díky péči našeho depozita dokázala Viktorka oslavit dokonce třetí narozeniny. Rachel v loňském roce zemřela na následky svého vrozeného onemocnění. Kocourek Freddy nás opustil (vzhledem k jeho astmatu a alergiím) v úctyhodném věku 13ti let.

Podařilo se nám navázat úspěšnou a dlouhodobou spolupráci s obchodem Ráj Mazlíků, který naše svěřence podporuje a pomáhá nám s propagací nejrůznějších akcí.

Poděbradský depozit se během loňského roku opět vrátil do „aktivní služby“ a to ve velkém stylu. Nejprve se pustil do kompletní rekonstrukce oplocení celého pozemku, tak aby se nikdo z jejich svěřenců nemohl dostat mimo depozit a tím zamezit podobně hrozné skutečnosti jako byla Tonička. Následně zdejší depozit velmi aktivně přijímal velký počet opuštěných kočiček a tím tak v celkové statistice dorovnával Královéhradecký depozit, který byl v karanténě.

Rokytnický domácí depozit se v loňském roce opět specializoval na velmi těžké případy. Kocourek Tomášek, který byl nalezený uvázaný drátem k plotu statečně bojoval o život, ale nakonec, bohužel i přes veterinární hospitalizaci i následnou intenzívní domácí péči, odešel do kočičího nebe. Následně se péče tohoto depozita zaměřila na černého kocourka Uhlíčka, který měl spoustu vážných poranění včetně velmi vážného poranění oka (o které musel nakonec přijít). Uhlíček je velký bojovník a v současné době je stále v péči našeho depozita a dalo by se říci, že jeho stav je již snad stabilizovaný.

Bucifálek v roce 2013 prodělal asi nejvýraznější změny a novinky. Byl zde slavnostně otevřen první „Buci Box“ a v současné době vyhodnocujeme jeho využitelnost, náklady a spokojenost občanů. Také nás potěšila spolupráce Bucifálku se školami a nadacemi v jeho okolí. Díky  své aktivitě , přínosnosti a vynikající péči, byl Bucifálek jednoznačně vyhodnocen jako nejpřínosnější depozit v rámci celého sdružení a to i s přihlédnutím k velmi vážným problémům v osobním životě, se kterými se musela naše pečovatelka po celou dobu potýkat.

Nejvýznamnější akce, kterých se OS Další šance účastnilo byl jednoznačně Vánoční a Velikonoční strom splněných kočičích přání v rámci kterého bylo v našem sdružení obdarováno více jak 65 našich svěřenců a do mističek jim bylo naděleno téměř 20 tisíc korun za které bylo převážně pořízeno očkování, krmení a stelivo.

STATISTIKA ZA ROK 2013

Přijato:  48

Odešlo do nových domovů:  28

Zemřelo nebo muselo být uspáno:  12

Pohřešováno: 1

Vráceno či zabaveno: 1

Vypuštěno zpět do lokality:  4

Vykastrováno:    20

Náklady na stravu:   cca 80tis

Náklady na stelivo:  cca 10tis

Náklady na péči (dezinfekce, obvazový materiál, antiparazitika, přepravky, pelíšky, škrábadla, oplocení,zasíťování, atd.) :  cca  120tis

Náklady na veterinární péči:  cca 60tis